Smarta kläder för större barn

Se till att alla kläder passar bra ihop! Det sägs att 33 plagg (exkl. underkläder) är optimalt per person. De stora klädkedjorna brukar ofta ha kläd-teman på barnkläder. Istället för att köpa lite här och där köper jag flera plagg med samma tema/färgskala.

Ha inte så mycket kläder

Köp få kläder av bra kvalité. Det blir bara mer att hålla ordning på och mer att tvätta om barnen (och föräldrarna) har många plagg.

Häng galgarna bak och fram

Ett smart sätt att rensa ur är att hänga in alla galgar bakvägen. Efter några veckor kan du se vilka galgar som fortfarande hänger ”fel” och konstatera att det troligen är sådant som kan rensas ut.

Köp kläder barnen använder

Om kläderna inte är sköna och lättanvända kommer barnet med stor sannolikhet att rata dem. Se därför upp för svårknäppta knappar eller krångliga dragkedjor, felplacerade knappar, paljetter på t-shirts (skyddet mot huden brukar vara obekvämt), stickiga tröjor och tighta ringningar.

Köp kläder som funkar att ärva

Detta tips gäller kanske främst skor, ytterkläder och sportutrustning. Alltså lite dyrare kläder som håller i längden som du tänker dig att syskon eller andra barn ska ärva. Köp lättärvda kläder! Här kommer några tips:

  • Kläder med bra kvalité
  • Hyfsat neutrala kläder dvs inte skidpjäxor med Frost-motiv eller liknande.

Köp en sorts strumpor

Vart tog den söta lilla strumpan vägen? Ingen som vet! Lösningen är att köpa ett gäng likadana och supersköna strumpor. Samma knep rekommenderas även till fingervantar!

Köp ytterkläder i färg

Försök att köpa handskar, överdragsbyxor, skor och andra ytterplagg i färg. Speciellt när barnen börjar skolan så är t.ex. färgen svart på överdragsbrallor väldigt överrepresenterad. Det blir lättare att hitta sina kläder om de ”sticker ut”. Det blir också lättare för dig att hitta ditt barn i till exempel slalombacken!

Märk kläderna

Märk alla kläder noga. Bäst är klisterlappar som du fäster på tyg snabbt och lätt. Kom ihåg telefonnummer, speciellt på ryggsäckar, kepsar och annat som lätt kommer bort.
Om du beställer klisterlappar så skriv bara efternamn och telefonnummer så kan syskon ärva kläderna utan att storasyskonets namn måste stå i kläderna.
När de börjar förskola och skola, märk allt du vill ha kvar. det mesta försvinner annars. Min stora dotter blev ledsen för att hennes hårspännen försvann hela tiden. Jag skrev hennes namn smått på dem med en vattenfast penna, sedan dess har svinnet nästan upphört!

Köp reflexpapper

Reflexpapper är roligt att jobba med och en billig livförsäkring. Jag har jag fått tag i reflexpapper på ett tryckeri i staden vi bor. Det går säkert att beställa på nätet också. Jag har stansat ut olika former med barnens stansar och sedan satt igång och klistrat! Perfekt på vagnen, skor, ryggsäckar, handskar, jackor etc. De faller av tillslut men jag tycker ändå att de sitter ganska bra!

Kör med overall så länge som möjligt

Overall är enklare än jacka och täckbyxor. Det är smidigare och snabbare att ta på och barnen får inte snö innanför kläderna lika lätt. Det är först när de ska springa till jympan, till matsalen och liknande som det kan vara smidigare att ha en jacka.

För små barn är en fodrad galonoverall ett bra plagg för de flesta väder!

Våtdräkt till frusna barn

Svenska sommaren – den bästa dagen på hela året! Sätt på ungen en våtdräkt för mer badglädje även om vattnet inte är medelhavsvarmt. Min son har den även på badhuset eftersom han tycker vattnet är svinkallt även där.

Snabba hacks för garderoben:

#1 Limduttar med limpistolen under tofflorna blir utmärkta halisar

#2 Limduttar på galgar (eller en gummisnodd längst ut) hindrar kläder från att glida av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.