Att bli fler i familjen och hur vi tacklat omställningen

Oj vad jag känt mig otillräcklig ibland när jag plötsligt har ett till barn att ta hand om. Jag försöker att påminna mig själv om att ett syskon är det finaste man kan få då jag inte kan vara där för syskonen lika mycket.

Att få ett syskon kan vara omtumlande för ett barn. Barnet kan pendla mellan olika känslor – bubblande kärlek ena sekunden och smärtsam avundsjuka nästa sekund. Det gäller att hänga med i svängarna och njuta när man ser kärleken mellan de små miralek som man faktiskt skapat!

Här kommer några tips från trebarnsmorsan:

Berätta hur en liten bebis fungerar
Barn brukat uppskatta praktisk information. Innan bebisen kommer så berätta om hur det brukar vara med en liten bebis. Det kan vara bra för syskonet att veta att bebisen sover mycket, att den ska matas ofta och att den inte direkt kan börja bygga lego. Kanske har ni någon bebis i er närhet som ni kan bjuda hem?

Prata positivt om bebisen
Det är lätt hänt att som förälder tycka bebisen är ganska jobbig ibland och att man inte räcker till. Men tänk på hur du uttrycker dig så det inte blir bebisens ”fel” att du inte kan vara med det stora syskonet. Förklara att allt skrikande är bebisens sätt att prata och att hela familjen får hjälpas åt att lista ut vad bebisen vill.

Låt syskonen vara jättestora och pyttesmå
Syskonen känns så stora när det kommer en liten bebis. Det är en balansgång mellan att låta barnen vara stora och ge dem större ansvar och friheter, att vara hemma själv en stund eller vara uppe lite längre på kvällen, och låta dem bli små, sitta i famnen och titta i album från när de var bebisar. Hitta balansen genom att lyssna och se vad ditt barn behöver för att vara trygg och harmonisk.

Köp en docka
Vår tjej  var sju år när lillasyster kom. Då  började leka med en docka som vi haft ända sedan hennes storebror var liten. Det blev hennes lilla bebis som också fick vagn, skötväska och säng. Hon hade fullt upp med att bada, byta blöjor och sköta om sin lilla bebis.

Ge syskonet viktiga uppgifter
Alla mår bra av att ha viktiga uppgifter och att bidra och hjälpa till. Rätt uppgifter hjälper barnet in i rollen som storasyster eller storebror. Syskonet kan hämta vällingflaskan, lägga fram kläder till bebisen och andra uppgifter för att känna sig delaktig.

Läs böcker om att få ett syskon
Ett par boktips är ”Vi ska få en baby” av Gunilla Hansson och ”Jag vill också ha ett syskon” av Astrid Lindgren. Bibliotekarierna brukar vara suveräna på att hitta bra böcker om olika ämnen!

Köp en present till bebisen
Ett lite större syskon kanske kan följa med pappa eller någon farmor eller så och köpa en present till bebisen. Kanske till och med bebisen har en present till storasyskonet?

Tipsa släkt och vänner om syskonpresenter
Tipsa familj och vänner att köpa present till syskonet istället för till bebisen. Bra syskonpresent kan vara en upplevelsepresent där t.ex. morfar tar med det äldre barnet på bio eller liknande. Om barnet blir ledset för att bara bebisen får presenter av gästerna som kommer kan man vänta med att öppna dem, eller ha några små paket till storasyskonet redo. Våra barn har tyckt att det varit kul att hjälpa till att öppna paketen. Vi har också pratat om att alla får leka med presenterna.

När syskonet kommer till BB
Välkomna syskonet, gärna med bebisen liggande i sin säng, så att du har armarna fria för kramar!

Ha egentid med syskonen
Försök att skapa rutiner där storebror eller storasyster får särskild uppmärksamhet, det kan vara att bada barnet och läsa en saga innan det är dags att sova, och på så sätt få tid i vardagen att umgås på tu man hand med sitt barn.

Skaffa en sovgunga
Om det är tätt mellan syskonen kan det vara skönt att få upp bebisen från golvet. Vi hade en sovgunga till vår ”tvåa” och det var otroligt bra. Hon fick mer lugn och ro och jag kände mig tryggare när inte storebror kunde nå henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.