När leksakerna tar över!

Visst är det här knasigt: jag köper leksaker för att jag vill att barnen ska leka och ha kul men ju mer jag köper desto mindre leker barnen! Med många leksaker mäktar de inte med att hålla ordning och till slut blir det bara en enda röra som inte är rolig att leka med. När jag däremot rensat bort leksaker börjar barnen plötsligt leka igen. Snacka om att göra det svårt för sig och dra på sig massa arbete genom att ständigt fylla på högarna med leksaker. 

Det är först nu, med tredje barnet, jag inser att leksakerna kommer att ta över här hemma om jag fortsätter handla i samma tempo. De tappar sitt värde för barnen! Nya leksaker bara försvinner bland de andra och blir inte speciella. Barnen kommer därför inte längta efter en ny leksak (riktig längtan kan lätt förväxlas med en ”vill ha-kampanj” när man är på stan). Det blir rörigt och ”svårlekt”. För föräldrarna innebär det ett överflöd av prylar som ska plockas och städas för pengar man kunde gjort något roligare med. Så ta det lugnt med inköp av leksaker. Ett mindre antal väl utvalda leksaker räcker!

Vad gör man då om man köpt på sig allt för många leksaker? Ja nu är det jag som ska rensa i röran!

Detta är min plan: Rensa tillsammans med barnet genom att göra tre högar:

 1. Sparas-högen
 2. Skänk-högen
 3. Släng-högen

Av erfarenhet vet jag att slänghögen brukar bli minst. Skänkhögen lite större och där kan jag kanske också hitta leksaker i bättre skick som kan ges bort som presenter? Den största högen är alltid spara-högen. Vad gör jag åt det? Nu kommer den finurliga twisten:

 1. Sparas-högen delas upp i
  a. Superkul just nu-högen
  b. Lägga undan-högen

Det är inte schysst att slänga eller skänka bort saker mot barnets vilja trots att jag vet vilka saker som sällan leks med. Men, det finns ett fenomenalt sätt att lösa det har jag listat ut – att lägga undan! Det är fenomenalt av flera skäl. Barnet leker bättre med mindre leksaker, det är lättare att hålla ordning och du kan skapa tema-lådor med saker som du sedan kan plocka fram. För på ett nästan magiskt sätt blir de tråkiga leksakerna plötsligt roliga när de varit borta ett tag!

Men framöver ska jag verkligen tänka efter innan jag impulsshoppas leksaker, och typ:

 • Försöka att undvika eller begränsa ”flugor”, ofta dyrt och blir snabbt ointressant.
 • Undvika stora plastiga ”hus” och liknande till olika figurer.
 • Inga fler Barbies, ponnyer, bilar, etc. som vi jag miljaders av
 • Skippa all billig och plastig skit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.