Kalas med tema: Stenålderskalas

 Alice 7-årskalas hade Stenålders-tema. Så påhittigt av dottern och jag fick tänka till för att få till det men det blev så bra! Tårtan glömde jag fota men den föreställde i alla fall ett stort köttben!

Skattjakten blev kul! Försökte få in lite fakta också. Här bjuder jag på den:

Skattjakt för stenålderkalas
Hej alla stenåldersfigurer! Stenåldern började efter istiden, när isen börjar smälta och 10 000 år framåt. Stenåldern är den period i människans historia som inleds med att man börjar tillverka verktyg, ofta av sten.

Den här tiden fick man jaga för att få mat, eller leta ätbara rötter och växter. Så nu är ert uppdrag att leta efter något smaskigt att äta.

Ni ska få en första ledtråd på er jakt…

Ledtråd 1.
På stenåldern fick man ta bort smuts i vatten i åar och bäckar genom att sila det genom mossa och grus. Den första ledtråden hittar ni vid en vattenkälla.

 

Ledtråd 2.
Bra jobbat! På Stenåldern fick man gräva efter rötter och annat ätligt i jorden. Nästa ledtråd kan ni hjälpas åt att gräva fram ur stora legolådan!

Ledtråd 3.
Bra grävt! På Stenåldern var det verkligen inte trångt i Sverige. Det bodde bara ungefär 1000 personer i hela Sverige. Idag är vi över 10 miljoner. För att hitta nästa ledtråd så måste ni trängas för den finns på övervåningen i ett av husets minsta rum.

Ledtråd 4.
På Stenåldern gjorde man kläder av djurskinn och som tråd för att sy använde man starka rötter eller senor från djur. Man gick ofta barfota. Tur att vi har skor idag! För att nästa ledtråd hittar ni i just en sko.

Ledtråd 5.
Många människor på stenåldern bodde i en grotta, som skyddade mot snö och regn och mot vilda djur som vildsvin, vargar och uroxar. I det här huset finns en liten grotta där det idag förvaras skor och lite smått och gott. Där hittar ni nästa ledtråd.

Ledtråd 6.
Snyggt hittat! Vissa människor på stenåldern kallades Nomader. De reste från plats till plats där det fanns djur att jaga. Ibland hade de tur att hitta en grotta att bo i men annars så byggde de en enkel hydda av kvistar och löv. Tror ni att de hade resväskor på Stenåldern? Nästa ledtråd hittar ni i alla fall i en svart resväska.

Ledtråd 7.
Nu är ni sugna på något gott va? Nu är ni alldeles nära. På stenåldern tillagades maten över öppen eld. Hur tror ni att man kunde få eld utan tändstickor? Man grillade ofta kött och fisk. Nästa ledtråd hittar ni där man kan elda.

Ledtråd 8
Nu är ni nära! De verktyg och redskap man använde var gjorda av sten, flinta eller skelett från något djur. Nästa ledtråd leder er till smaskiga ägg, maskar och sega råttor! Hur ska ni få upp dörren? Finns något lämpligt verktyg? Bra jobbat!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.