Inredning för själen: Karriär

Robin Sharma säger ”We all have a duty to shine”. Vi har alla ett ansvar att hitta vår styrka och våra talanger och bidra till världen och till oss själva. Fundera på vilka dina tre främsta styrkor är. En ledtråd är att det du verkligen brinner för brukar vara det du också är riktigt bra på. Kanske en hobby kan ge en ledtråd. Vilka mål har du för din karriär och vad behöver du göra för att nå dina karriärmål?

Jag tror på att sätta realistiska och hållbara mål. Ett förslag är att börja med fem mål. Målen ska gärna vara realistiska, roliga, utmanande och mätbara. Kom ihåg att hålla dina löften till dig själv, dessa är viktigt att respektera.

Exempel på konkreta mål

1. Satsa på mina talanger och styrkor. Läsa en bok i månaden för att utveckla mina styrkor och talanger. Boka en lunch i månaden med en människa som ger mig energi och som lär mig saker

2. Ge konstruktiv feedback till andra varje dag.

3. Börja göra ett schema för mitt arbete och fritid.

4. Se till att jag minst 1 dag i veckan jobbar ”utanför arbetsplatsen” en stund. På en strand, på ett café, på biblioteket. Där jag upplever mest energi och kreativitet.

5. Börja ha ”walk an talk”-möten utomhus för ökad kreativitet och njutning.

(Om du är arbetssökande kanske målen handlar om att besöka ett antal arbetsplatser, gå en utbildning eller att skapa en strategi för att få jobb).

Jag kommer nu ge dig generella råd för en mer lustfylld och hälsosam kost. Om du vill ha individuell coachning (för karriär) så hör av dig till mig. Läs mer under ”Boka coaching” här intill. Eftersom ARBETSPLATSEN är det viktigaste platsen vad gäller vår kost så kommer vi denna gång att fokusera på det rummet. Detta gäller både din arbetsplats i hemmet och din arbetsplats på jobbet.

ARBETSPLATS

Hur ser din drömarbetsplats ut? Börja med den del av din arbetsplats som du kan påverka även om det bara ett skrivbord.

Skriv ner dina mål för din kost och sätt upp lappen på ett bra ställe. På anslagstavlan kanske? Gör en snygg lapp! Du kan också sätta upp bilder och andra symboler som visar var du vill nå. En bild på familjen, ditt nästa semestermål eller annat du ”sparar till” är motiverande.

Först och främst ha städat och skapa system för ordning och reda. Var sak på sin plats. Skapa också en plats för planering och kreativa idéer, en tavla för magneter brukar vara bra, post-it lappar är också bra vid planering då det går att flytta runt (funkar perfekt även i kalendern).

Skapa förutsättningar för ordning och reda. Pärmar och lådor i stängda skåp och lådor och material du arbetar med nära till hands. Snygga pennburkar kan vara ljusstakar (se bilden), tumma konserver klädda i presentpapper/tidningspapper/tapet, burkar med dekorationsgrus kan vara fint att sticka ner pennor i.

Med färg och detaljer kan du förstärka den känsla du behöver för att göra bra ifrån dig. En stark och energirik färg som rött eller orange i någon del av rummet kan simulera kreativiteten. Kom ihåg att inte överdriva, du behöver säkert lugnet också.

Gör din Wall of fame. Diplom på kurser du utfört, positiv feedback från kunder/kollegor, en bild på dig själv när du jobbar, ditt senaste projekt t.ex. en klar kampanj.

Satsa på en lyxig och hälsosam arbetsplats.När du arbetar ställ fram en karaff med vatten (piffa med citron eller annan favvofrukt), uppskuren frukt. Sitter du stilla mycket, ta promenader och försök ha ”walk and talk”-möten. Är du i full gång fysiskt hela dan. Se till att du har stunder på dagen för att pusta ut och ladda batterierna.

Servera dig själv gott kaffe eller te ur din favoritmugg! :)

Växter renar luften från miljögifter och tar bort statisk elektricitet. Fredskalla är en bra blomma för kontor. Sitt så långt ifrån kopiator och skrivare som det är möjligt.

Där du sitter och arbetar bör vara i kraftposition om det är möjligt. Alltså med uppsikt mot ingången och med en vägg av något slags bakom ryggen. Se till att det inte finns några vassa hörn från hyllor/bänkar som är riktade mot dig där du sitter och arbetar. Det ger ”vass energi”, eller Shar Chi som det kallas inom Feng Shui. Om det ej går att åtgärda så försök ”dölja” hörnet med växter eller något annat.

Se till att alla verktyg fungerar bra så du inte blir irriterad på en gnekig stol, seg dator, trasig häftapparat. Det tar massor av energi.

Kanel är en härlig doft som ger energi i ett arbetsrum!

Skriv och berätta hur det går för dig! Kom gärna med fler tips!

2 kommentarer

  1. Det är inte direkt varje dag jag kommenterar här, men ville bara säga att jag läser din blogg varje dag och tycker den är toppenbra!! :) :)
    natti natti!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.