Inredning för själen: Härligt familjeliv

Konkreta åtgärder

Ett härligt hem som är anpassat till familjen gör livet enklare, roligare och mer kreativt. Har du skrivit några mål för ditt familjeliv så är det dags att ta en titt på dem nu (om inte läs här). Eftersom jag har småbarn så blir inläggen lite riktat mot småbarnsfamiljer men du kan välja och vraka och lägga till det just du/ni behöver.

Se till så att dina åtgärder är förenliga med ett härlig och utmanande tillvaro. Om vi kämpar och plågar oss mot ett mål blir lyckan kort.

– Vad är det du inte gör idag som du behöver göra för att nå ditt mål?
– Vad är det du gör idag som du måste sluta med för att nå ditt mål?
– Vad behöver du göra för att behålla glädjen och inspirationen på resan mot målet?
– Behöver du skaffa något för att nå dina mål?
– Vilka behöver du träffa för att få stöd/inspiration?

Skriv ner de konkreta åtgärder (ca 5 st) du behöver vidta, som hjälper dig mot målet.

Exempel på konkreta åtgärder

1. Ägna minst 30 min per dag åt varje barn. Var barnslig, ge mig hän i ungarnas lekar. Säg ja och skratta ofta!

2. Ge feedback för självkänsla och självförtroende till barnen varje dag.

3. Låta barnen vara delaktiga i hemmet. Ge dem ansvar. Det gör att de känner sig viktiga och behövda i ”flocken”. En grund för glada och lyckliga ungar. Förbereda mat, baka, duka, hjälpa till med disken, torka, handla, stoppa in i tvättmaskinen, handla (med särskillda uppdrag ex handla mjölk och bananer).

4. Njuta i nuet med barnen. Låta saker ta tid och ta sig tid att läsa böcker och bara vara nära barnen. Behandla dem kärleksfullt och eftertänksamt. (ofta säger föräldrar saker till sina barn som de aldrig skulle säga till t.ex. en kollega)

5. Hålla löften till barnen.

Kom ihåg att hålla dina löften till dig själv och dina barn. Du barnen att vara ärliga.

Generella inredningsåtgärder
Skriv ner dina mål och konkreta åtgärder för ert familjeliv och sätt upp lappen på ett bra ställe. kanske i badrummet så ni alla kan se? Gör en snygg lapp! Du kan också sätta upp bilder och andra symboler som visar var du vill nå. En glädjefull bild på hela härliga familjen? Samt andra symboler för dina mål som hjälper dig att komma ihåg att kontinuerligt leva målmedvetet mot just dina mål.

Se till att hemmet och sakerna är säkra för era barn. Man kan fråga på BVC och Googla, här finns en av många guider.

Satsa få leksaker med bra kvalité. Gärna EKO. Många av samma är bra också, det brukar barnen älska. Många klossar, lego, många djur osv istället för enstaka saker som inte hör ihop. Sortera och rensa i alla barnens saker. När du är klar gör ytterligare ett låda och plockar bort ännu fler leksaker. Denna låda syftar till att minska leksaksberget och dessa leksaker kan du byta ut då och då. Leksakerna är som nya för barnen när man tar fram någon sak igen!

Se till att barnen har redskap så att de kan hjälpa till hemma med hushållsarbetet på sin nivå. De älskar det och mår så bra av att få hjälpa till. Storebror dammsuger ofta med vår dammsugare på lägsta effekten. Sop och skyffel i barnstorlek är också kul. Tvättkorg att lägga smutsiga kläder i (gäller att börja i tid).

Gör det lättstädat för barnen. Krokar att hänga upp på, korgar och lådor att lägga i. En basketkorg ovanför tvättkorgen kanske?

KÖK
Plocka undan alla farliga köksredskap där barnen inte når. Skapa en plats där barnen kan hjälpa till att laga mat. Bra barnuppdrag: Göra kryddblandningar av utvalda kryddor på en tallrik som man sedan häller ner i maten (kanske inte allt, går att spara), röra ihop kalla såser med egna kryddor, mäta upp ingredienser, skära mjuka grönsaker med matkniv, göra fint i fruktskålen.

Lekkök är populärt och våra ungar älskar det! Brukar fungera tills barnen är ganska stora. Bäst är det där de får låna ”riktig mat” t.ex flingor och göra grytor och efterrätter! Gör ditt eget med inspiration här.

Vart brukar ni pyssla? Vi brukar förvandla köksbordet till pysselbord. Då tar vi fram lådor med det aktuella pysslet (som inte barnen når själva) ex vattenfärger eller lera. På bordet lägger vi en stor vaxduk/tidningspapper och barnen få målarkläder eller får de bli nakenfisar och kladda som de vill för att sedan färga badvattnet i de mest tjusiga färger!

VARDAGSRUM
Vi har ett lekskåp och en lekbyrå. Förvaring i korgar och lådor som är lätta att ta fram och städa undan. Bra förvaring är A och O för att inte drunkna i leksaker.

Vi har gjort en fotovägg i form av två hyllor med massa bilder på släkt och vänner (se bild)! barnen älskar att gå och peka på alla. Vi byter ut bilderna då och då. Perfekt också att ha foton på vänner och släkt man inte träffar så ofta samt på dem som inte längre finns hos oss. Vill du inte ha bilderna framme så gör ett fint album som barnen får titta i med alla deras nära. Bilder från sommarstugan/resan och andra platser är också kul att ha framme så barnen minns.

En skön soffa där alla får plats är viktigt! En madrass på golvet med massa kuddar intill soffan är mysigt speciellt när barnen är små! Vardagsrummet ska vara en plats för hela familjen tycker jag, här hör inga ömtåliga glasvaser hemma och soffan ska tåla lite kladdiga barnfingrar.

BADRUM
Jag tycker att badrummet ska vara en rum som främst ska användas till avslappnande bad och hälsa men det ska också gå att förvandla till ett badparadis till barnen. En korg med leksaker till badet brukar räcka! Gör i ordning en korg. Har du gamla så rengör dem noga då och då.

Låt ungarna också njuta av lite SPA! Kom ihåg mjuka sköna handdukar/badrockar till barnen. Skummande bubbelbad är också lyx för barnen. Kan rekommendera LUSH badbomber. Badolja i badet.

En bild i badrummet då barnen har riktigt kul i badkaret är en kul inredningsdetalj och får ju också barnen att bli badsugna.

Vi valde klinkers i badrummet som är ganska sträva så att det inte är halkigt, det var en himla tur och något jag rekommenderar! Golvvärme i ett badrum är också toppen då det torkar snabbt och dessutom är det mysigt!

BARNENS RUM

Vilken inspiration som finns alltså, kolla bara HÄR. Men det många glömmer är att barnen ofta också ska sova i dessa färgsprakande rum. Om barnen sover i samma rum som de leker så tycker jag att grunden ska vara ganska neutral och att leksakerna ska gå att plocka undan i korgar och lådor. Givetvis gör det inget om det finns lite leksaker framme men om rummet har knallrosa väggar, snorgrönt golv och är fullt med färgsprakande leksaker så är det ingen vidare sovmiljö. Om du älskar färger, då är ett tips att göra en lugn hörna just där sängen är, kanske går det att skärma av?

Barnens säng är viktig att göra trygg, lugn och avslappnande. Ljust gröna eller blå sängkläder är bra. Sköna kuddar och täcke (köp det dyraste du har råd med). Ett undantag är då barnet är förkyld och behöver värme, då kan en röd filt vara bra att lägga till. Det är också viktigt att sängen står i kraftposition (Hel vägg bakom huvudändan och fri uppsikt över dörren. Sängbord för att få stöd på sidorna samt undvika ”energidraget” mellan en dörr och ett fönster). Barnen bör sova på samma våning och gärna nära föräldrarnas rum. Då sover både barn och föräldrar tryggare.

Häng inget ovanför barnens sängar. Varken hyllor, vimplar, mobiler eller annat (shiiit jag måste ta bort den ovanför lillasysters säng, har inte tänkt på att det kan vara störande). En sänglampa som barnet själv kan tända är bra. Många barn vill ha lite ljus så att de kan hitta nallen i sängen och ha lite uppsikt under natten.

För att förstärka teamkänslan mellan syskonen är det bra med bilder på dem tillsammans när de har roligt och har det riktigt bra. Dessa bilder passar bra både i vardagsrum och i barnrummet.

En vägg för barnens konstverk och pyssel är bra. Det är en vägg de kan vara stolta över och bli inspirerade till nytt pyssel.

En ”sparahylla”, där barnen får ställa legobyggnationer och andra ”projekt” som de vill ha kvar när annat städas undan efter dagens lek. Jag tror jag fick detta tips av Annika som brukar läsa här. Visst var det så? Jättebra idé som jag skulle vilja få till hemma!

Ta bort allt negativt, otäckt och ledsamt! Hemska böcker, filmer, tavlor på gråtande hundvalpar, ledsna barn, och tavlor wallies med ex döskallar, drakar, monster osv är heldumt att ha i ett barnrum (eller överhuvudtaget i ett hus som man vill vara glad och lycklig i). Det gäller även hemska och otäcka tryck på barnens kläder tycker jag så länge vi som föräldrar har något att säga till om. Dekorera med sådant man blir glad, lugn, inspirerad eller stolt över istället! Här kan du också hjälpa barnet att nå sina drömmar, drömmer barnet om att få rida på en häst, sätt upp en inspirerande målbild! När drömmen gått i uppfyllelse kanske ett foto med ditt stolta barn på hästen passar bra i rummet!

Länktips:
TV4:as barnrum

PORTABEL LEK
Jag har haft oerhört stor nytta av lekväskor till barnen att ta med på olika turer som restaurang, fik och resor. Förslag på innehåll: Minipussel, pennor och papper, små figurer, skruvmejsel i plast (finns ofta skruvar att skruva på), russinpaket, klistermärken med ministickeralbum.

Skriv och berätta hur det går. Kom med egna idéer och ställ frågor!

11 kommentarer

 1. Hej!
  Verkligen superhärlig inspiration. Gillar ditt sätt att få med barnen i vardagen. Har massor med tips på idéer vad jag ska göra med min flicka, som nu bara är två månader.
  Just nu har jag möblerat om hela vardagsrummet, och försöker få in mer av just vita möbler. Bilderna från ditt hem ser verkligen lugnt och harmoniskt ut. Något jag också vill ha hemma.
  Din fotovägg är något jag anammat, nu har jag beställt hem massa härliga foton jag ska få upp på människor som gör mig glad. Ser redan fram emot nästa inlägg!

  1. Va kul att du blir inspirerad. Att skapa ett hem som är anpassat för barnen är bra både för barn och vuxna. Allt blir lite enklare! Jag är säker på att foton är ett bra sätt att ”plantera” en känla i ett hem. Det blir träffsäkert, personligt och snyggt! Skriv och berätta hur det går för dig!

   Va mysigt med en liten tvåmånadersbebis! Njut varje dag!

 2. En återrapport från min vårstädning: Har nu i temat ”inredning för själen”, kommit mig till köket. Nu har jag fejjat ner på på låd-nivå där. Till och med kånkat ut matsalsmöbeln och oljat om golvet! Tack för inspirationen!

  Jag tycker det är super, att du lägger ut ett inlägg i vecka. Känns som om jag är med i en ”utmaning”. Jag tänker att jag ska lägga ett kol i min städning, så att jag kan hänga med inläggen som kommer. Är alltså bara lite efter nu, men det är kul!

  1. Hanna: Va kul med en rapport! Ta det i din takt, inläggen finns ju kvar! Du vet, det gäller att hinna njuta också. Oljat om golvet, det var det värsta! Härligt!!! Känner du vårenergin? Fortsätt rapportera, superkul!

 3. Massor med bra tips, tror verkligen att det gör stor förändring. Jag börjar i det lilla och har ramat in ett foto på skrattande och glada syskon som de har i sitt rum. De blev så glada :)

 4. Otroligt bra skrivet:) Jag funderar, arbetar du eller har du arbetat som coach?? Jag tycker mig minnas att jag läst nåt sånt ….i såna fall, vilken typ av coaching?

  1. Kul att du gillar det! Jag har coachat dom som ska starta eget och annan karriärcoachning. Men mest min personal i min roll som försäljningschef. Du kan läsa mer om min coaching om du klickar på länken till höger. (mer från mig: Boka coachning)

 5. Svar: Ja, har hört det lite förr (mest då när hon fortfarande hade lugg). Tar det som en komplimang för jag tycker hon är jättesöt :)

  Vilken uuuuunderbar vägg förresten! Sjukt fin!

  1. Jag gillar också tavelväggen! Planen är liggande vit panel där i framtiden…
   ja det var en komplimang, hon är verkligen supertjusig och det är ju du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.