Inredning för själen: Downshifting & livsnjutning

Konkreta åtgärder
Ett glädjefyllt hem för lyckligare liv!  Har du skrivit några mål för downshifting i ditt liv  så är det dags att ta en titt på dem nu (om inte läs här). Kanske kommer du på fler mål när du läser detta, bara att lägga till.

Downshifting handlar om att göra mindre. Jobba mindre, kämpa mindre, stressa mindre och köpa mindre och ekologiskt. Att värdesätta tiden och att njut av den. Ger mer tid och bättre samvete.

Observera att detta är dina mål. Det handlar om dig, din kraft och ditt ansvar att ta kontrollen över ditt liv. Om din partner vill hänga på och skriva en egna mål så är det toppen. Kanske ni också skriver gemensamma mål?

Se till så att dina åtgärder är förenliga med ett härlig och utmanande tillvaro. Om vi kämpar och plågar oss mot ett mål blir lyckan kort.

– Vad är det du inte gör idag som du behöver göra för att nå ditt mål?
– Vad är det du gör idag som du måste sluta med för att nå ditt mål?
– Vad behöver du göra för att behålla glädjen och inspirationen på resan mot målet?
– Behöver du skaffa något för att nå dina mål?
– Vilka behöver du träffa för att få stöd/inspiration?

Skriv ner de konkreta åtgärder (ca 5 st) du behöver vidta, som hjälper dig mot målet.

Exempel på konkreta åtgärder

1. Sortera bort överflöd av aktiviteter/åtaganden/projekt och fokusera på det som är viktigt för mig!

2. Gå ut i naturen (skogen, stranden) varje vecka.

3. Jobba lite mindre (byter pengar mot tid)

4. Bara köpa sådant jag behöver och då välja ekologiskt samt av god kvalité. Kvalitet före kvantitet.

5. Spara tid genom att planera, veckohandla, göra storkok och att skapa bra förvaring för enklare städning.

Kom ihåg att hålla dina löften till dig själv. Du är så viktig.

Generella inredningsåtgärder

Skriv ner dina mål och konkreta åtgärder för  glädje och sätt upp lappen på ett bra ställe. Badrumsspegeln kanske för att påminna dig om vad som är viktigt för dig.

Se till att köpa prylar av hög kvalité. Om vi till exempel tar en osthyvel. Den kommer att hyvla en otrolig massa ost innan den är utnött, om den är av rätt kvalité. Om den dessutom har en tilltalande design kommer det kännas trevligt att lägga fram den på bordet och om den dessutom har ett greppvänligt handtag kommer den att kännas bekvämare och lyxigare att använda.

Roligare städning gör livet enklare och njutbarare. Satsa på ett snyggt städskåp. Nu finns ju massvis med färgglada städprylar, kom bara ihåg att kolla om de fungerar bra också!

En plats för nycklarna, mobilen, kameran och plånboken – allt viktigt bör ha sitt ställe! Det är ett bra sätt att slippa ägna tid till att leta.

Ta in naturen, det ger lugn. Snäckor, stenar, blommor, grenar och annat som du tycker är fint. Byt ut då och då efter säsong.

Ett ekologiskt skafferi är både smart och snyggt! Odla egna grönsaker, plocka bär och svamp på hösten, en egen kryddträdgård? Förpacka i burkar med fina etiketter. Hönor på gården för nyvärpta ägg på morgonen?

Lycka till, skriv gärna hur det går! Kom gärna med dina tips på hur du gjort!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.