Gift i leksaker!

Visste du att leksakerna som säljs i leksaksaffärerna är fulla med gift? Googla på ”giftiga leksaker” och sen vill du som förälder bygga skojjiga djur av kottar och pinnar till dina små älsklingar.

Jag har aldrig varit en stor fan av plastleksaker och undviker dem till förmån för trä- och tygleksaker. När jag läste om att många leksaker innehåller giftiga ämnen som kan göra barnen sjuka så kändes det bra att ha investerat i en del finare leksaker. Men tji fick jag då de något dyrare träleksakerna ofta är lackade med giftig färg/lack. Mysigt.

Min andra tanke var att äldre leksaker borde vara mindre giftiga, i nästa sekund läste jag att leksaker före 1997 hade ännu mindre krav på vad leksaker fick innehålla.

Det finns en del fina ekologiska leksaker men utbudet är ju begränsat. Hur mycket ska man bry sig, är det minimala halter så att det inte påverkar barnen? Att man ska behöva bry sig? Gift i leksaker, har ni hört nåt värre? Leksakstillverkarna men också leksaksförsäljarna borde ta ett stort ansvar!

Hur tänker du kring detta?

9 kommentarer

 1. Nu duggar rapporterna tätt! Regeringen har just beslutat att satsa 100 miljoner på en giftfri vardag där man skall titta på leksaker bla annat. Miljöministern Anders Carlgren träffade representanter från leksaksbranschen i förra veckan. I förra veckan kom också en avhandling gjord vid Göteborgs Universitet som visar att plastleksaker som fått ligga i destilerat vatten läcker gifter och gör att vattenloppor dör i lakvattnet. Fram för giftfria leksaker! Det finns flera fina affärer nu, EkoLeko.se, Alvehamn, Ekoknappen, Smaksatt tex

 2. Gifter i leksaker är bland det galnaste jag hört talas om. Så länge barnen är i ”leker med vad fasen som helst så länge det går att stoppa i munnen-åldern” så kan man ju alltid tillverka egna leksaker. Då kan man ju styra över vilka material som används och på så sätt minska mängden gifter. Till exempel tillverka sina egna klossar och välja färger/lack som är okej. Lite bökigare blir det ju när barnen blir äldre och vill ha sånt som ”alla andra har ju..!” Det är så sjukt hur gifter följer med oss från vaggan till graven, i allt från kläder, leksaker, mat och skönhetsprodukter. Själv gick jag över till helt giftfritt schampo för ett år sedan, och mitt hår har aldrig sett friskare ut.

  1. Mila: ja det är helt galet! Tillverka egna leksaker är en klok idé, jag och svärmor virkar till lekköket! Men du, vilket schampo har du hittat som är giftfritt. Söker nått nytt bra!

  2. J.R Ligget’s schampo i koncentrerad form. Innehåller olivolja, kokosolja, ricinolja och vatten samt essentiella oljor för doftens skull. Mina favoriter är Tea Tree & Hampa, samt Jojoba & Pepparmint. Fungerar utmärkt att använda på hela kroppen. Köpte även ett sött tvålställ i trä från samma företag. 90 kronor tvålen och den räcker hur länge som helst. Och bäst av allt är att jag helt kunnat sluta använda balsam trots långt och tjockt hår som alltid tovats sig och blivit statiskt.

   http://simplynatural.se/

   De brukar dessutom alltid skicka med små prover av deras andra schamposorter. Rekommenderas varmt :)

 3. Jag föredrar nog också träleksaker och textilleksaker framför plast…..
  Men det innehåller ju inte mindre gift i det tyvärr…. Dock kan man ju tro det.
  Går nog tyvärr inte att undkomma i de flesta lägen…

  Vi är ju rätt väl uppdaterad på jobbet och får info om det är allvarliga brister i kvalite, tillverkning, för farliga ämnen etc i leksakerna – de tas bort omg!
  Däremot finns det ju som sagt i väldigt mkt saker

  /Malin

  1. Malin: Det är bra att ni har koll! :) Ser framemot ”nya” leksaksaffären med mycket trä, tyg, ekologiskt och ännu mer kvalité! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.