Ge barnen egentid och bygg teamet

Det tips man ofta får är att storasyskonen ska vara i fokus när lilla bebisen kommer. Det tycker jag är bra! Storasyskonet ska få massor av positiv uppmärksamhet, gratuleras och firas för sin nya roll som storasyskon och berömmas för sina fina färdigheter att hjälpa till. När mitt andra barn kom drev jag detta lite för långt tror jag. Jag pratade till exempel bara om att storebror skulle till lekplatsen och lillasyster bara hängde med. Jag smygammade till och med då och då för att inte väcka avundsjuka. Men det kändes inte bra, mest tillgjort.

Nu vet jag vad lösningen är! Det handlar om att hitta en balans mellan fokus på vart och ett av barnen och dem tillsammans. De kommer att ha varandra genom hela livet och genom att stärka dem som team gör man deras band till varandra starkare.  ”Vad mysigt att läsa för dig och lillasyster”, ”Vilken mysig vagn du och lillasyster har”. Jag märkte direkt att sonen blev en ännu stoltare storebror. Givetvis behöver varje barn ”egentid” men det är ju inget som talar emot teamtänket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.