Kommunicera med rätt soundtrack!

Känslor är vårt inre soundtrack som hela tiden påverkar hur vi agerar och kommunicerar. Om du är omedveten om din känsla i en viss situation kan det hända att du kommunicerar och agerar direkt utifrån din känsla utan kontroll. Ett exempel: Utan att lägga märke till var ifrån känslan kommer går du runt och är stressad. Eftersom du inte är medveten om känslan har den kontroll över dig.  Ditt soundtrack är ”stress” och det gör att du pratar stressat och lyssnar stressat och det gör att ”allt känns lite stressigt just nu”. Om du däremot är medveten om dina känslor, då kan du kommunicera och agera smart. Du kan välja om du vill kommunicera din känsla eller inte. Du stannar upp och känner efter och förstår att du är stressad och att du är det av en speciell anledning. Denna medvetenhet är en förutsättning för förändring. När du är medveten om din känsla har du också möjlighet att påverka den.

Du vet nu om att du är stressad och du väljer att inte låta den ta över din kommunikation och du låter den inte gå ut över andra. Du kanske går längre än så och aktivt väljer den känsla som du vill ha i en viss situation. Att välja en positiv känsla, till exempel ”jag känner mig harmonisk” minimerar risken att du blir stressad. Du har en otrolig makt över dina känslor. Om inte du tar makten över dina känslor tar känslorna makten över dig. Du kanske tror att medvetenhet om dina känslor gör dig mer hämmad och kanske till och med känslokall, men det är precis tvärtom med större medvetenhet om dina känslor blir du automatiskt mer känslosam och kan uttrycka vad du känner till andra och undvika missförstånd och konflikter.

Börja öva genom att kolla av med dig själv vilken känsla du har i olika situationer. En klok vana och ett bra sätt att öva på att komma närmare dina känslor är att du börjar känna efter vilken känsla du har innan du ringer upp någon eller innan du ska ha ett viktigt samtal.

Vad tycker du om detta tips?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.