Bästa syskontipsen! (inför bebis nr 2 för oss)

Oj vad många råd man fick, både inför första och andra barnet. Detta är tips JAG hade velat få när lillasyster kom. Vissa fick jag och andra har jag/vi kommit fram till längs vägen. Detta är ju helt individuellt men kanske kan dessa tankar inspirera någon!

Första mötet. När storebror får träffa lillasyster första gången, se mamman, pappan, storebror som ett team som går in till lillasyster tillsammans (som kanske ligger i ”gratängformen” på bb). Lillasyster är den nya familjemedlemmen. Storebror får titta, känna, bekanta sig och ”acceptera” den lilla nya i lugn och ro.

Ge storebror mycket uppmärksamhet, givetvis! Han ska firas, han som blivit storebror! Se samtidigt till att prata positivt om båda barnen. Det är lätt hänt att säga ”oj vad jobbig lillasyster är som skriker” utan att storebror ens antytt att vara irriterad. Ofta störs syskon sällan av varandras ljud och oljud. Se till att ge syskonen en bra bild av varandra! Stärk det postitva!

Ha bandet mellan syskonen i fokus. ”Vad mysigt att läsa för dig och lillasyster”, ”Vilken mysig vagn du och lillasyster har”. Storebror blir då en ännu stoltare storebror. Givetvis behöver varje barn ”egentid” men det är ju inget som talar emot teamtänket. Uppmärksamma och ge positiv feedback på allt snällt storebror gör för lillasyster. ”va fint du klappade lillasyster” (om det blir för hårt, visa genom att hålla i storebrors hand och klappa lagom hårt), ”ser du va glad lillasyster blev när du leker med henne”.

Ur barnaboken: ”Man tar barnen i bruk. Man behöver dem, vart och ett på något sätt varje dag, praktiskt och konkret, inte bara känslomässigt. Syskon som vet att de behövs, om än genom till synes obetydliga insatser, men som är till nytta för andra – man klarar sig sämre utan mig – konkurrerar inte med varandra.” (Anna Wahlgren) Alltså, låt storebror hjälpa till mycket hemma. Låt storebror känna sig viktig i vardagen och få sysslor som både rör det nya syskonen och annat i vardagen. ganska snabbt kan även lillasyster börja hjälpa till! Det Anna W har att säga om just syskon tycker jag är värt att läsa.

De första månaderna, när lillasyster mest ligger och är söt kommer att vara lunga (om man slipper kolik eller annat liknande). Denna ”uppstarstid” känns ändå utmanande och omvälvande, den är till för att komma i fas med olika rutiner och allt som är nytt. När syskonet ställer sig upp och ”lånar” leksaker och härjar så börjar utmaningen…samtidigt får de mer utbyte av varandra.

Ge kärlek till barnen, gubben och dig själv som faktiskt burit och fött dessa underbara barn. Du är den perfekta mamman till dina barn. Släpp kraven, njut av ungarna och krama dem ofta. Det kan vara jobbigt stundtals men belöningen kommer när du får uppleva kärleken syskonen emellan. Helt oslagbart när man ser storebror otroliga omtanke och kärlek till lillasyster och lillasysters otroliga fascination och kärlek till storebror. Många fina stunder väntar.

Ja det var vad jag kom på nu! :) Vad tycker du om detta? Andra bra tips? Nu står vi inför nya utmaningar när det snart är två småbarn, inte en bebis och ett småbarn. Nu är det full rulle vill jag lova! Fantastiskt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.