Middagsfrid och matglada barn efterlyses!

De mest laddade ämnena för oss föräldrar är mat, sömn och bajs. De kommer under många år vara ett ständigt diskussionsämne. När, var och hur mycket? Dessa tre livsviktiga behov vi så innerligt gärna vill ska fungera smidigt för våra älsklingar. Det dessa tre har gemensamt är att barnet har makten. Det är omöjligt att få en pigg unge att sova, en mätt unge att äta eller en unge som vill ha blöja att gå på pottan! Så även om det är galet svårt så försöker jag att inte tjata om dessa tre. Det är typ det svåraste som finns och jag förlorar alltid. Bättre är att ta till alla knep vi kan för att locka och lirka för att det ska fungera så smidigt som möjligt! Här kommer några knep vars ambition är att  få barnen att sluka maten i ett nafs!

Det gäller att tajma in en bra middagstid. Om barnen är hungriga när de sätter sig vid bordet blir allt så mycket enklare! Om barnen nyligen ätit mellanmål är det lönlöst att servera mat. Börjar de kolla i skafferiet efter något ätbart är det hög tid att servera middagen!

Var kreativ med uppläggningen! Rolig och snygg mat är enklare att få i de små gourmanderna.

Styr upp ett matlag! Har du familj och vänner som också vill ha avlastning när det kommer till matsituationen och även matlagning? Det finns flera sätt att samarbeta. Ett sätt är att bjuda hem varandra en dag i veckan och rotera vem som bjuder. Ett annat sätt är att byta matlådor! Bägge sätten gör matstunden lite enklare och roligare!

Prata positivt om mat! Tvinga inte barnet att smaka, tjata inte om att de ska ta fler tuggor. Att till exempel säga ”Om du äter upp maten så får du glass efteråt” är lätt att tolka som ”Äter du upp det äckliga får du något gott efteråt”. Gör mat till något kul och spännande istället.

Låt barnen hjälpa till! Skapa en plats där barnen kan hjälpa till att laga mat. Bra barnuppdrag: Göra kryddblandningar av utvalda kryddor på en tallrik som man sedan häller ner i maten (kanske inte allt, går att spara), röra ihop kalla såser med egna kryddor, mäta upp ingredienser, skära mjuka grönsaker med matkniv, göra fint i fruktskålen. Ju äldre kidsen blir desto mer avancerade uppgifter kan de få. Min nioåring gör t.ex egen äggröra och stekt olika saker och har även gjort lax i ugnen (allt under övervakning av någon av oss föräldrar). Jag skulle dock inte våga låta honom använda kokande vatten som att det är så farligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.