Trött mami bjuder på tips för bättre bebissömn

Nu har jag haft några nätter med värdelös sömn igen. Är en sämre version av mig själv. Irriterad, lättretlig, disträ och häller i mig kaffekopp på kaffekopp och trycker i mig choklad. När familjen påpekar att jag äter godis på en tisdag så muttrar jag irriterat att ”choklad faktiskt är en växt, en böna, jättenyttigt alltså och Kaffe är förresten också en växt om det är någon som undrar”.

Men jag har tur, Ella har perioder som dessa då hon äter hela nätterna men just som jag tror jag ska falla ihop till en våt fläck så sover hon plötsligt en hel natt igen och jag är på banan igen.

Här är några smarta sova-tips som jag tycker fungerar, åtminstone ibland!

Ta hand om dig själv
  Be om hjälp om det blir för jobbigt. Se till att vila mycket på förmiddagarna då barnet ofta sover mycket. Om du är som jag att du har svårt att gå och lägga dig på dagen försök göra något avsläppande för dig själv, t.ex lugn yoga eller ett hett bad och hämta energi där. Be partner eller annan person fixa allt ”runt omkring” och skippa alla ambitioner på ett välstädat hem och tomma tvättkorgar. Okej, det där sista behöver jag verkligen tänka på.

Jag försöker också att verkligen komma ihåg att allt går i perioder. Det är iofs svinsvårt när det är som värst och man är dödstrött. Men det är samtidigt så sant.

Maraton-mata innan läggdags
Mätta barn sover gott. Under bebisens första tid försöker jag hänge mig helt åt amningen på kvällarna. Även om hon inte heter att jag finns tillgänglig om och när hon blir hungrig. Jag försöker truga en hel del så hon verkligen ska känna noll oro att det inte finns mat.

Smörj in rumpan
Ett annat bra knep är att smörja in bebisens rumpa med ett tunt lager fet salva (t.ex. Inotyol) då slipper bebisen vakna av svidande rumpa.

Lägg barnet när det är trött
. Olika bebisar och barn har olika behov av sömn. Med vår första bebis så lyssnade jag på andra föräldrar som la barnet före sju på kvällarna. Vi kämpade i timmar för att få vår lille kille att somna. Det gäller att vänta tills tröttheten kommer innan man lägger barnet. Då går det så mycket lättare! Våra bebisar och barn har alltid lagt sig sent och ändå gått upp tidigt och varit hur pigga som helst!

Skapa en mysig nattningsrutin
 Bada tillsammans innan sovdags, mycket mysig del i nattningsrutinen! Vi gör det någon gång i veckan, mer hinner vi inte. Sjunga samma barnvisa varje kväll är en klassiker. Det är en mysig rutin att ta sin en liten stund och lägga sig med barnet och bara lyssna en stund. När det blir äldre har det ofta mycket att berätta och tusen frågor att ställa. Google kommer att vara din bäste vän. :) Åh vad jag saknar det med de äldre barnen, att läsa i sängen tillsammans i stora sängen. Nu läser de hellre själva. :) Men jag tänker att när det är dags att läsa för lillan så kommer nog de andra två smygande också bara för att få mysa lite med syrran om inte annat!

Stryk över ögonen
 Att stryka mjukt över ansiktet och ”stänga” ögonlocken är väldigt effektivt tycker jag. Ett annat sätt att stryka är mellan ögonen och ner till nästippen. Då följer bebisen ditt finger med blicken och sluter automatiskt ögonen.

Humma vaggvisan mot barnets panna. Eller bara ett lugnt ljud ungefär som när man mediterar, Aoooom Aooom Aooom. Prova! Det är faktiskt bra!

Läs en annorlunda gonattsaga
 Det finns en bok av Carl-Johan Forssén Ehrlin som heter
”Kaninen som så gärna ville somna: en annorlunda godnattsaga”. Den lovordas av många föräldrar, även mig! Det är en berättelse som gör barnet väldigt trött! Den finns även som ljudbok.

Var tydlig när du ska flytta ett sovande barn
 Om du ska flytta ett sovande barn är mitt tips att prata med barnet och berätta vad som händer. Att ta tag med säkra tag och säga ”Nu ska jag bära in dig i din sköna säng, du kan sova vidare”. Istället för att helt tyst plocka upp bebisen som då ofta reagerar med oro och vaknar.

Inget hysch hysch
 Det blir enklare i vardagen om man vänjer bebisen vid vanliga vardagsljud när hon eller han ska sova. En bebis som kan sova trots ljud runt omkring blir betydligt enklare att få att sova på olika platser och i olika situationer. Speciellt med syskon som lever rövare runt om kring!

Andningslarm 
Jag tycker att det är fantastiskt med andningslarm på små bebisar. Jag kanske är ovanligt nojig men för mig har det givit en trygghet på natten och på dagen när bebisen sovit. Andningslarmet gör att jag vågar sova djupare.

Stor styrkekram till alla trötta medmorsor därute! Ni är inte ensamma!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.