Ge barnen tid

Detta är ett oslagbart tips. Ge barnen TID så blir vardagen lättare och det mesta går faktiskt snabbare. Låt barnet avsluta leken i lugn och ro. Ofta behövs det inte många extra minuter för att få ett bättre avslut. Barn har ofta svårt att avsluta. De vill stanna inne när man ska gå ut och när de väl kommit ut vill de inte gå in. De är i nuet och har kul precis här och nu. Varför ska man då bryta upp, tänker de antagligen. Jag försöker göra så att jag säger att ”Nu får du bygga tornet en gång till sedan ska vi gå ut”. Sedan kommer nästa knep som jag ofta använder, att skapa en bild av något konkret som ska hända när vi kommer ut t.ex. ”Vi ska mata hönorna med majs när vi kommer ut” eller ”ska vi gå ut och se om katten är ute?”. Självklart finns det tillfällen då tiden inte finns och man får helt enkelt ”ta med barnet” men om man tänker efter så är de tillfällena få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.