Tips för barn med ont i magen

Massera
Spädbarnsmassage brukar få fart på pruttarna! Det är också en mysig rutin som båda föräldrarna kan skapa med bebisen. Kanske kan det bli pappans uppgift? Använd en bra olja som är snäll mot bebisens hus, tillexempel mandelolja eller kokosolja.

Stryk på ryggen
När barnet ligger på mage och du stryker ryggen brukar pruttarna och raparna komma. Ibland kommer luften ut först när barnet legat ett tag och man sedan vänder barnet till rygg. Detta fungerar även på äldre barn. En lagom varm vetevärmare på magen är också skönt för större barn.

Rapa efter maten
Det är lite olika om barnen rapar eller inte efter maten. Men om din bebis är pruttig är det värt att försöka få bebisen att rapa om det är möjligt. Buffa i rumpan, gå omkring med gung i steget eller håll upprätt och buffa i rumpan är klassiska knep. Min BVC-tant tipsade om att tänka på en luftbubbla i en flaska och hur man vände den för att den ska komma till ytan, med ett fast tag om bebisen kan man vända på bebisen så att den kommer lite upp och ner för att på så sätt på upp raparna. Det fungerar faktiskt!

Bär barnen på underarmen
När barnet har ont i magen kan det hjälpa om du bär barnet på mage på din underarm så att det blir tryck mot magen, gärna lutande lite snett nedåt.

Gå ut med vagnen eller med bärsele
Frisk luft är bra mot mycket. För mina barn har det fungerat bäst att gå ut och gå med barnet i bärsele. Då har magknipen försvunnit som i ett trollslag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.