Debutantporträtt

Jag fick uppdraget att skriva ett debutantporträtt till en presentation av min kommande bok Familjehacks för en katalog för sommarens böcker. Presentationen skulle inta handla om boken utan vara en fristående text. Då passade jag på att berätta om min älskade mamma. Nu delar jag den texten här. Hoppas att ni ska gilla den! 

Debutantporträtt

Jag är en så kallad ”sladdis” eller sladdbarn som det också kallas. Mina två bröder är betydligt äldre än mig. En av fördelarna med att vara ”sladdis” är att jag har fått se min mamma även som farmor på nära håll, eftersom jag fortfarande bodde hemma när mina bröder fick barn. Det var fint att se henne med sina barnbarn. Hon var så påhittig, precis som hon var med mig när jag var liten. 

Jag minns hur hon, innan barnbarnen skulle hälsa på, ställde fram de små plastgubbarna och liksom skapade en scen, för att inspirera till lek. Jag minns också hur hon på ett otroligt sätt kunde förlänga lekar genom att portionera ut ”rekvisita”, istället för att ta fram allt på en gång. När barnbarnen till exempel skulle leka med lera började hon med att ta fram bara degen. När de små började ledsna tog hon fram ett par små kavlar. Efter ytterligare en stund tog hon fram några pepparkaksformar och så fortsatte det. Hon hade även en otrolig förmåga att tillföra mer magi i barnens lekar. Även om hon stod och lagade mat kunde hon ropa in väl valda repliker som tillförde ny energi i barnens lek. 

När mitt första barn var drygt ett år och jag var gravid med hans lillasyster insjuknade mamma i cancer och somnade in kort senare. En av de saker jag saknar mest är att kunna ringa och fråga henne om något litet råd. Att få de där peppande orden, det där kravlösa tipsen och kluriga knepen kring det föränderliga, fantastiska och stundtals förfärliga föräldralivet. 

Nu ligger vårt tredje barn, en dotter, där i babygymmet och jag hänger upp en leksak i taget för att förlänga hennes intresse att ligga där och träna. Under föräldraledigheten har jag skrivit en bok som handlar om hur man med smarta ”hacks” kan förenkla och förhärliga livet med barn. Boken är helt utan pekpinnar och full med pepp till föräldrar. Läsaren får följa med mig och min familj i vår strävan efter fungerande rutiner, harmoniska barn eller bara en kopp varmt kaffe! Och det som går som en röd tråd genom boken, precis som i minnet av min mamma, är kärleken till barnen, det viktigaste vi har. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.