Att mata en bebis

Det mysiga, krävande, smärtsamma och övervältande ansvaret att mata en liten bebis. Jag har fått mjölkstockning med alla tre kids och varit nära att ge upp amningen men lyckats finna argument att fortsätta. Jag har full förståelse för dem som väljer att mata med flaska. Alla gör sina val utifrån sin situation. Den första tiden med en bebis, oavsett way of feeding, handlar mycket om att hänga med. Bebisens behov av sömn, hunger och blöjbyten styr dina dagar och nätter. Mellan matning och sömn brukar man hinna med lite blöta pussar och blöjbyten men lika bra att räkna kallt med att bli låst med matning flera timmar per dygn. Allt annat sätts på paus.

Mina tankar och tips kommer här: 

#1 Var beredd på en känslofyllt tid
Den första tiden med din bebis är en känslofull tid. Att inse att man har ansvar över ett litet liv kan vara överrumplande. Det är så in i norden viktigt för en att bebisen äter att det nästan äter upp en själv när det krånglar. Denna lilla magiska människa tar plötsligt över ens hjärta så till den milda grad att det stundtals blir för mycket. Även här gäller det att hänga med. För det är väl en av föräldraskapets viktigaste insikter, att allt förändras.

#2 Ha ett amningskit vid sängen
Ett amningskit kan innehålla en vattenflaska, nyttiga snacks, extra skydd för läckande bröst, hårsnodd, tvättlappar och våtservetter om bebisen skulle kräkas.

#3 Klä dig amningssmart
Två linnen på varandra är ett alternativ till amningslinne. Då är det bara att dra upp det övre linnet och sedan ner det inre linnet. En kort T-shirt eller en topp kan ersätta det övre linnet.

#4 Ta hand om dig själv
Med fullt fokus på en liten bebis är mitt råd att komma ihåg att ta hand om dig själv. När du har det bra är du också mer avslappnad och det känner bebisen. Du hinner fixa kaffe, sätta dig bekvämt och gå på toa innan du sätter dig och ammar.

#5 Köp en bra amningskudde
Se till att du sitter bekvämt när du matar bebisen. Köp den största amningskudden du kan hitta. Bulla upp och fixa så att du sitter avslappnat och riktigt bekvämt. Du slipper då bli överansträngd i axlar och rygg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.